Αντλώντας έμπνευση από το Αrt de la Table
Ανεξαρτήτως της κουλτούρας μας, το να υποδεχόμαστε φίλους, συγγενείς και συνεργάτες στο σπίτι για να γευματίσουμε μαζί είναι πάντα ευχάριστο. Όποια κι αν είναι η περίσταση, πάντοτε στοχεύουμε να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους μας, έχοντας δημιουργήσει μία άκρως φιλόξενη και ευχάριστη ατμόσφαιρα. Σε ένα κάλεσμα, περνάμε τον περισσότερο χρόνο στο τραπέζι, και για το λόγο αυτό, εκτός από το φαγητό, η διακόσμηση είναι εξίσου σημαντικό στοιχείο.
Η γαλλική φιλοσοφία του Art de la Table είναι ένας σίγουρος τρόπος για να μετατρέψετε κάθε φιλική ή οικογενειακή συγκέντρωση σε μια αξέχαστη εμπειρία, προσθέτοντας τις προσωπικές σας πινελιές σε κάθε ιδιαίτερη περίσταση. Διαβάστε πώς θα κλέψετε τις εντυπώσεις στο επόμενο τραπέζι σας, αντλώντας αστείρευτη έμπνευση από το Art de la Table.
Art de la Table: προέλευση και σκοπός
Όπως είναι εμφανές και από την ετυμολογία του όρου, το Art de la Table έχει τις ρίζες του στη Γαλλία, όπου και πρωτοεμφανίστηκε τον 15ο αιώνα και έκτοτε δεν παύει να εξελίσσεται. Σκοπός του Art de la Table είναι να απελευθερώσουμε την δημιουργικότητά μας και να αναδείξουμε την ξεχωριστή μας προσωπικότητα, αντικατοπτρίζοντάς τη στο στήσιμο και τη διακόσμηση του τραπεζιού. Ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξουμε να στρώσουμε το τραπέζι δημιουργεί και ορίζει τη διάθεση των καλεσμένων και προσφέρει μία αίσθηση αρμονίας και κομψότητας στην ατμόσφαιρα.
Πιάτα: το βαρόμετρο για το στήσιμο του τραπεζιού
Ως βαρόμετρο του στησίματος του τραπεζιού, ξεκινάμε πάντα από την επιλογή των πιάτων, καθώς αυτά θα ορίσουν το ύφος για το τραπεζομάντηλο, τα μαχαιροπίρουνα και τις συνθέσεις. Το πρώτο πιάτο που πρέπει να διαλέξουμε είναι το σουπλά. Αναλόγως με το ύφος του γεύματος, το σουπλά μπορεί είτε να λειτουργήσει σαν διακοσμητικό, εάν τα γεύματα έρχονται στους καλεσμένους από την κουζίνα, ή να χρησιμοποιηθεί ως πιάτο για το κυρίως γεύμα, εάν αυτό είναι τοποθετημένο στο κέντρο του τραπεζιού.
Ένα σετ λιτών, λευκών πιάτων είναι “απαραίτητο” για κάθε σπίτι, καθώς είναι ευπροσάρμοστα στους συνδυασμούς και δίνουν μια κομψή εμφάνιση στο τραπέζι. Αντίστοιχα προϊόντα της Bernardaud, όπως οι συλλλογές Naxos, Écume και Origine αποτελούν ιδανικές λύσεις. Εάν έχετε διάθεση για πειραματισμούς, το mix and match πάντοτε χαρίζει δημιουργικές νότες στο τραπέζι.
Η επιλογή των κατάλληλων ποτηριών
Ο πιο σημαντικός κανόνας που πρέπει να ακολουθούμε στην επιλογή των ποτηριών, είναι να εξασφαλίζουμε πως τα ποτήρια είναι αψεγάδιαστα, χωρίς ραγίσματα και σημάδια. Στο τραπέζι πρέπει πάντα να υπάρχουν τα ποτήρια του νερού και του κρασιού και, σε ένα περισσότερο εορταστικό τραπέζι, μπορούμε να προσθέσουμε και ένα ποτήρι σαμπάνιας. Ένας εύκολος τρόπος για να προσθέσουμε μια ιδιαίτερη νότα στο τραπέζι είναι να χρησιμοποιήσουμε χρωματιστά ποτήρια, όπως εκείνα της σειράς Bubbles της Saint Louis. Είναι σημαντικό, όμως, να γνωρίζουμε ότι στα χρωματιστά ποτήρια σερβίρεται μόνο λευκό κρασί ή νερό. Εάν το φαγητό συνοδεύεται από κόκκινο ή ροζέ κρασί, δεν είναι ανάγκη να περιορίσουμε την δημιουργικότητά μας. Μπορούμε, επομένως, να συνδυάσουμε διαφορετικά μοτίβα ποτηριών, αρκεί αυτά να ταιριάζουν αρμονικά μεταξύ τους.
Μαχαιροπίρουνα: διαλογή και τοποθέτηση
Όπως και με τα υπόλοιπα μέρη του σερβίτσιου, έτσι και τα μαχαιροπίρουνα πρέπει να είναι καθαρά και γυαλισμένα προτού τα τοποθετήσουμε στο τραπέζι. Η τοποθέτηση των μαχαιροπίρουνων διαφέρει αναλόγως με την περίσταση. Για παράδειγμα, σε μία μη επίσημη συγκέντρωση, δεν είναι ανάγκη να ακολουθήσουμε όλους τους κανόνες της mise en place. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μονό σερβίτσιο για το πρώτο και το κυρίως πιάτο, αρκεί αυτά να μην αναμειγνύουν διαφορετικές γεύσεις, όπως είναι το ψάρι και το κρέας, ώστε να μην δημιουργηθεί σύγχυση γεύσεων.
Πειραματισμοί με επιτραπέζιες συνθέσεις
Η διακόσμηση του τραπεζιού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τελικής του εμφάνισης και δύναται να δώσει τη διαφορά που θα κάνει το τραπέζι σας να ξεχωρίσει. Μία κλασική επιλογή στη διακόσμηση δεν είναι άλλη από τα λουλούδια. Επιλέγουμε λουλούδια σε χρώματα που να ταιριάζουν με το σερβίτσιο και το τραπεζομάντηλο και, ιδανικά, να συνάδουν με την εποχή – ποτέ, όμως, να μην είναι ψεύτικα. Προσέχουμε, όμως, τα λουλουδια να είναι άοσμα, έτσι ώστε να μην επηρεάζουν τις μυρωδιές του γεύματος.
Εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο αποτελεί και το βάζο στο οποίο θα επιλέξουμε να τοποθετήσουμε τα λουλούδια. Τα βάζα πρέπει όχι μόνο να ταιριάζουν με τα λουλούδια, αλλά και να δένουν αρμονικά με το ύφος του τραπεζιού. Για παράδειγμα, σε ένα επίσημο δείπνο, μπορούμε να επιλέξουμε βάζα με περισσότερο έντονο χαρακτήρα και στυλ, όπως το βάζο Aux Oiseaux της Bernadaud, αρκεί να ταιριάζουν χρωματικά με τα υπόλοιπα επιτραπέζια σκεύη και το τραπεζομάντηλο. Διαφορετικά, κινούμαστε σε μία περισσότερο λιτή επιλογή, όπως το Legende. Ακόμη, πρέπει να έχουμε υπολογίσει ώστε οι συνθέσεις να μην καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο στο τραπέζι και να μην εμποδίζουν το οπτικό πεδίο των καλεσμένων.
Η επιλογή να προσαρμόσουμε τη διακόσμηση του τραπεζιού στις γεύσεις του δείπνου, μπορεί επίσης να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για το στήσιμο του τραπεζιού. Σε ένα δείπνο με ασιατικές γεύσεις, παραδείγματος χάρη, ενθαρρύνεται ο συνδυασμός ενός minimal βάζου με διάφορα LED κηροπήγια.
Αν και η τήρηση των τυπικών κανόνων του Art de la Table είναι εξαιρετικά σημαντική, μη φοβηθείτε τους ευρηματικούς πειραματισμούς που αντανακλούν το προσωπικό σας γούστο. Το Art de la Table μπορεί να αποτελέσει μια δημιουργική δίοδο έκφρασης της προσωπικής μας αισθητικής και να μεταμορφώσει κάθε περίσταση σε μία μοναδική εμπειρία για εμάς και τους καλεσμένους.